Biografie Innocent Anyanwu

Innocent Anyanwu

Naam:  Innocent Anyanwu
Woonplaats:  Wormerveer
Favoriete sporten: boksen, voetballen 
Beroep:  profbokser in lichtgewicht

Innocent had als 12 jarige jongen de droom om zijn vaderland Nigeria te verlaten en naar Duitsland te gaan om te sporten, al had hij geen idee welke sport. Maar, Innocent had geen paspoort, dus kon zijn droom niet in vervulling laten gaan.

Totdat hij op zijn 17e via via op een boot terechtkwam die hem, dacht hij, naar Duitsland zou brengen. Echter, deze boot bleek naar Amerika te gaan. En omdat Innocent nog steeds geen paspoort had, werd hij daar door de immigratiedienst in een uitzettingscentrum geplaatst waar hij 11 maanden doorbracht. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met boksen: hij zag Mike Tyson op televisie en zag daarin zijn grote voorbeeld. Hij begon in het uitzettingscentrum met trainen.

In 2001 werd hij door de Amerikaanse immigratiedienst op het vliegtuig naar Nederland gezet waar hij in Arnhem in het asielzoekerscentrum terechtkwam. Ook daar wisten ze niet wat ze met Innocent aan moesten en na twee maanden kwam Innocent terecht in Amsterdam, waar hij enkele tijd een onzeker bestaan had. Totdat hij zichzelf aanmeldde bij een boksschool op de Albert Kuyp en in contact kwam met zijn voormalige trainer Martin Jansen.

Martin had zoveel vertrouwen in de bokscapaciteiten van Innocent, dat hij hem onder zijn hoede nam en hem hielp professioneel bokser te worden. In 2004 werd hij kampioen van Nigeria en kreeg door deze overwinning het recht op een sportvisum voor Nederland. Vanaf toen won hij wedstrijd na wedstrijd en behaalde in 2007 de titel ‘kampioen van de Benelux’ die hij nog ieder jaar weet te verdedigen. In 2009 werd hij kampioen van Nederland. Eindelijk kreeg Innocent in augustus 2009 een Nederlands paspoort en mag hij zich officieel Nederlander noemen.

In maart 2009 richtte Innocent de ‘Be Innocent Foundation’ op; een stichting die als doel heeft de drie basisvoorzieningen water, medische zorg en onderwijs te realiseren, te beginnen in zijn geboortedorp. In december 2009 heeft hij daar de eerste waterput geslagen. Naast het behalen van de Europese en daarna de Wereldtitel, is de ‘Be Innocent Foundation’ zijn missie en zijn reden om te boksen. Hij heeft inmiddels in Nigeria een medisch centrum kunnen oprichten. Lees er hier meer over.

In oktober 2010 ontving Innocent in Nigeria de onderscheiding ‘Nigerian National Honours Award, waarmee Innocent wordt geëerd voor zijn inzet voor de samenleving en de mensheid.

Innocent geeft clinics en presentaties op middelbare scholen en bedrijven om geld in te zamelen voor zijn Foundation. Hij doet momenteel de CIOS opleiding.

Innocent is sinds 2010 ambassadeur van de Nationale Sport Week.